De Oranjemolen

Vlakbij het muZEEum, op de Oranjedijk (ook wel de groene Boulevard genoemd), staat de Oranjemolen. Het is de dichtst bij zee staande molen van Nederland!
De korenmolen staat er al zo'n drie eeuwen en heeft in zijn lange leven al een hoop te verduren gehad. Zo is hij in 1809 geraakt door een kogel die er nog steeds in zit. 

Ook maakt de molen onderdeel uit van een belangrijk hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie ‘Uncle Beach’ vond een internationaal strijdtoneel plaats tijdens de Slag om de Schelde. Hierover is in de Oranjemolen een expositie te zien. 

De Oranjemolen is 8, 9 & 10 september tussen 13:00 en 16:00 uur, gratis toegankelijk tijdens de Open Monumentendagen.

Verder is de laatste zaterdag van de maand, en verder af en toe, geopend van 13:00 tot 16:00 uur. 
Toegang is gratis. 

Oranjemolen-Vlissingen-WOII

Expositie Slag om de Schelde

Oktober 1944: Antwerpen is al bevrijd maar de Westerschelde is nog in vijandige handen. Daarom wordt eind oktober 1944 de Slag om de Schelde gestreden en wordt op het eiland Walcheren, waar Vlissingen ligt, de Atlantikwall doorbroken. Het is naast Normandië de enige plek waar dit is gebeurd.

Het is één van de zwaarste operaties tijdens WOII. Na vijf weken is de slag gewonnen door de geallieerden. Er zijn vele duizenden doden te betreuren. Op de plek waar destijds de geallieerden aan wal kwamen is nu een herdenkingsgebied ingericht. De Oranjemolen maakt hier onderdeel van uit. In deze expositie krijg je op de plek waar het plaatsvond meer over de Slag om de Schelde te zien. En de gevolgen die deze had voor de bevolking en de stad Vlissingen.