Expeditie naar de Rooswijk

Tijdens een ijskoude winterstorm op 8 januari 1740 verging het VOC retourschip De Rooswijk voor de Engelse kust. Er was 250 man aan boord, veel zilver en een groot aantal gebruiksvoorwerpen.
Bijna drie eeuwen later organiseert de Nederlandse staat in 2017/ 2018 een tweede expeditie. Een groot aantal voorwerpen van De Rooswijk is na de eerste expeditie in 2007 in beheer van het Zeeuws maritiem muZEEum gekomen.Wie weet volgen er na deze recente expeditie meer.

Onno Bakker en minister Bussemaker

Belangrijk besluit

Het VOC-schip De Rooswijk is onderzocht en deels opgegraven. Een internationaal team, met Ramsgate (Engeland) als uitvalsbasis, heeft het wrak verder in kaart gebracht en de inventaris veiliggesteld voor toekomstige generaties. De intentie is dat het Zeeuws maritiem muZEEum ook de nieuwe vondsten uit De Rooswijk tentoon zal stellen.

Minister Bussemaker (OCW) heeft met het besluit om het wrak verder op te graven een belangrijke en symbolische stap gezet in het beheer van Nederlands erfgoed overzee. Bussemaker: "Steeds meer komt het besef dat deze sporen van ons maritiem verleden, voor velen onzichtbare resten op de zeebodem, een belangrijk deel zijn van onze identiteit. Scheepswrakken vertellen een verhaal. De twee eeuwen geschiedenis van de VOC maken deel uit van dat verhaal en ons collectieve geheugen, inclusief alles waar wij nog altijd trots op zijn, maar ook waarvoor we ons nu schamen. De archeologische informatie die we uit dit wrak kunnen halen is een unieke tastbare en objectieve bron. Daarmee is deze informatie uitermate waardevol om deze periode in de geschiedenis te duiden."

brilletje uit De Rooswijk

Partners in het Rooswijkproject

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voert dit project uit met onder andere Historic England. De berging kost in totaal 2 miljoen euro, waarvan een half miljoen is bestemd voor het conserveren van de aan land gebrachte kostbaarheden.
Het Zeeuws maritiem muZEEum stelt nu al een groot aantal objecten afkomstig van de Rooswijk tentoon. Deze zijn naar boven gekomen tijdens een eerdere opgraving in 2005. Het gaat er nu vooral om aan de hand van de vondsten het verhaal te kunnen vertellen over het leven aan boord van De Rooswijk en de zeevaart uit die tijd. Zeker is dat er veel munten zijn gevonden, gebruiksvoorwerpen, maar ook botresten.

muzeeum-onderwater-vos-schatten

Bezoek aan het onderzoeksgebied

Onze medewerker collectie, Gabriëlle Baumann, is naar Ramsgate gereisd om te zien hoe de opgravingen van De Rooswijk vorderen. “Ik heb daar de ervaring opgedaan met basisprincipes van onderwaterarcheologie. Verder heb ik cursus gevolgd over de driedimensionale fotografie van de objecten die recent uit het wrak De Rooswijk zijn gekomen. En ik ben op het schip De Terschelling geweest, dat vanwege de weersomstandigheden jammer genoeg niet uit kon varen. Ik heb kennis gemaakt met het team uit Groot-Brittannië, waarvan een groot aantal ook al bij de opgraving in 2005 was. Wat een team! Zo gemotiveerd en zeer bereid om hun verhalen over de vondsten van toen en nu met mij te delen. Ik heb nog een dag meegeholpen met de registratie en fotografie van de munten (Spaanse matten) die een paar weken geleden zijn opgedoken. Ik ben een ervaring rijker en ben vol inspiratie teruggekeerd.”