Alsof je het in je handen hebt

     

Het Maritiem Muzeeum Zeeland beheert een prachtige collectie van wel 17.000 collectiestukken. Een deel kun je zien in onze tentoonstellingen. De rest van de werken is veilig opgeborgen in depots. 

Op deze pagina publiceren we, als proef, een aantal weken lang een nieuw object in 3D. Je kan de stukken hiermee bewonderen alsof je ze in je handen hebt! 

Waarom digitaliseren? 

We hebben de ambitie voorop te lopen in de digitale transformatie. Hiermee zijn we voorbereid op het publiek van de toekomst, voor meer mensen toegankelijk en voegen we nieuwe belevingen aan ons aanbod toe. De digitalisering is geen vervanging van het fysieke museum, maar een verrijking. Voor iedereen.

Tinnen klepkan

Bovenste deel van een tinnen klepkan. Dit object komt uit het VOC-schip Rooswijk, dat in 1740 voor de kust van Engeland is gezonken. De kan heeft eeuwenlang op de zeebodem gelegen en is in 2005 gevonden. Collectie RCE.

Kaarsensnuiter

Kaarsensnuiter of -dover van koper met aankoeksel uit VOC-scheepswrak Rooswijk, gezonken in 1740, collectie RCE.

Houten jufferblok

Jufferblok van hout met touwfragment, uit scheepswrak ‘t Vliegend Hert. Het schip zonken in 1735, op nog geen 20 kilometer van de plek van vertrek. Een jufferblok wordt gebruikt om de touwen op zeilschepen te spannen. collectie RCE

Partners Digitaal Erfgoed

Het Maritiem Muzeeum Zeeland ontwikkelt nieuwe digitale projecten voor ons publiek en voor onderzoekers. Dat doen we samen met onze partners zoals het Netwerk Digitaal Erfgoed, Netwerk Maritieme Bronnen, Rijksmuseum, Huygens Instituut en het Zeeuws Erfgoedplatform. 

Het muZEEum behoort tot de eerste musea die het Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed hebben ondertekend.

Dit 3D project is tot stand gekomen door bijdrages van Rutger Lokin, Rene van Gageldonk en Rene den Engelsman.