Een ode aan alle redders

Met de tentoonstelling Redders op zee viert het Maritiem Muzeeum Zeeland 200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De oudste vrijwilligersorganisatie van Nederland. De tentoonstelling zet vrijwilligers van de KNRM, de 'Redders op zee', in de schijnwerpers en laat zien wie deze mensen zijn. Ook is er aandacht voor de historie en het werk van de KNRM in Zeeland. 

De expositie bestaat voor een deel uit hedendaagse fotografie van twee Nederlandse topfotografen: Jeroen Hofman en Robin de Puy. En voor een deel uit historisch materiaal, uit de archieven van het KNRM, beelden uit de afgelopen twee eeuwen van de vloot, reddingsoperaties en de redders. 

Redders op zee, 25-05 t/m 10-11 '24
KNRM station Westkapelle Jeroen Hofman

De kuststations

Jeroen Hofman heeft de kuststations van de KNRM vastgelegd vanuit zijn favoriete bovenaanzicht, met een ongekende wijdsheid en scherpte. Op deze manier werden de werkplekken van zoveel mogelijk vrijwilligers zichtbaar, op land en water. 

Corrie Robin de Puy

Portretten vrijwilligers

Robin de Puy fotografeerde de redders van de KNRM op een hele persoonlijke wijze, dicht op de huid. Zoals Corrie van der Haven-Eikelenboom, de eerste vrouwelijke redder van de KNRM, uit Zeeland. 

Reddingsboot Maria Carolina Blankenheym KNRM

Historische fotografie

Uit de archieven van de KNRM zijn oude zwart-wit foto's ingekleurd door een colorist. Hierdoor krijgt het beeld een heel nieuwe dimensie. Je kunt je beter verplaatsen in vroegere tijden.

Zoals bij dit beeld van reddingsboot Maria Carolina Blankenheym. Omstreeks 1930-1940 vastgelegd bij de Koopmanshaven in Vlissingen. Op de achtergrond zie je het huidige muZEEum.