BRIGHTON

Keizersbolwerk

Slag-om-de-Schelde-Brighton

In de vroege morgen van woensdag 1 november 1944 landde het Vierde Commando op Uncle Beach. Deze landingsplaats was nabij de Oranjemolen aan de Slijkhaven. De eerste aanvalsgolf betekende een totale verrassing voor de Duitsers, die zich nog schuilhielden voor de langdurige artilleriebeschieting vanuit Breskens. Bij de volgende aanvalsgolven werden de geallieerden al snel onder vuur genomen met lichtspoormunitie vanuit een 20 mm. kanon uit de richting van het Keizersbolwerk: codenaam Brighton. Toch konden de commando’s snel een bruggenhoofd slaan en verder de stad intrekken.
Eén van de secties bereikte de hoofdcommandopost van de Dienst Luchtbescherming aan de Hendrikstraat. Een commando vroeg F. Kopmels de eenheid te versterken als gids en hen te leiden naar het Keizersbolwerk. Zij volgden hem via het postkantoor aan de Stenenbeer, Wilhelminastraat en de Zeilmarkt naar de Nieuwendijk en later naar het Bellamypark en Beursstraat. Na een felle strijd kon de Duitse verdediging op Brighton worden uitgeschakeld.  

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.