Water, vloek en zegen

Het nieuwste nummer van het Vlaams-Nederlandse culturele tijdschrift de lage landen zoomt in op het thema ‘water, vloek en zegen’. Dat tijdschrift (boekje eerder) wordt op 21 oktober gepresenteerd in het muZEEum, met een lezing en muziek.

voorkant van nummer lage landen: water, vloek en zegen

Lezing van professor Lotte Jensen

Op de presentatie geeft cultuurhistorica Lotte Jensen een lezing over ‘Kwetsbaarheid en trots. De strijd tegen het water vroeger en nu’. Hoe heeft die strijd onze identiteit bepaald? En hoe werd die strijd afgebeeld in onze culturele media vanaf de schilderkunst? Dat dit thema brandend actueel is, hoeven we u niet te vertellen. Jensen start haar lezing bij de Elisabethvloed van 1421, die dit jaar uitgebreid wordt herdacht, en eindigt met de overstromingen van deze zomer.

Muzikale zeegedichten van Slauerhoff

Muzikanten Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol zorgen voor een muzikaal intermezzo. Ze doken samen in de teksten van de Nederlandse dichter en zeevaarder J.J. Slauerhoff. Het resultaat is een volledig nieuw liedrepertoire dat zijn neerslag vindt in het album Ik had me het leven anders voorgesteld. Ze krijgen muzikale versterking van Jan-Sebastiaan De Geyter.

  • donderdag 21/10, 19:30 uur
  • in het muZEEum
  • de toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht
Inschrijven doe je hier