Walcheren: het verdronken eiland

Nu in de Pakhuizen te zien: een nieuwe expositie in foto's en verhalen over de inundatie.

In oktober 1944 bombarderen de geallieerden de dijken van het eiland Walcheren om de bezetter te verjagen. Grote delen van het bewoonde gebied komen onder water te staan. In de Walcherse dorpen leven de mensen verder, op het ritme van het getij. Het duurt meer dan een jaar voordat de dijken zijn gedicht. 
 

Paard en wagen rijden door Souburg tijdens de inundatie: het paard loopt tot de buik in het water, mensen staan op de kar

De inundatie in foto's en verhalen

De Souburgse fotograaf A.G. Kruithof heeft het dorpsleven tijdens de inundatie op veel foto’s vastgelegd. Ooggetuige Jan Kaljouw heeft er een aantal uitgebreid beschreven. Hij vertelt hoe het is om alleen op de bovenste verdieping te wonen en om het meeste vervoer met bootjes te moeten doen. Samen brengen foto’s en verhalen een onderbelicht deel van onze geschiedenis tot leven: een beeld van veerkrachtige Zeeuwen tussen eb en vloed. 

We zijn heel erg benieuwd naar uw verhalen van die tijd. Herkent u bijvoorbeeld de meisjes op deze foto? En weet u waar dit is? Laat het ons weten: info@muzeeum.nl.

Walcheren onder water - Souburg

Met dank aan/ thanks to: 
Jan Kaljouw, gemeente Vlissingen, Stichting De Godshuizen, Stichting Hervormde Jeugdgebouwen, Stichting van de Sande, Stichting Van de Velde publicatiefonds, Vereniging Vrienden van het muZEEum en het Archief van Vlissingen, Zeeuws Archief. 
 
Concept en realisatie: Zeeuws maritiem muZEEum, decreet