Van Vlissingen naar Nieuw Walcheren

Het Nederlandse verhaal van Tobago begon in 1628 toen 68 kolonisten Fort Vlissingen stichtten in de buurt van het huidige Plymouth, en het eiland Nieuw Walcheren herdoopten naar een regio in de Nederlandse provincie Zeeland. Een halve eeuw lang hebben de Nederlanders vurig gevochten om voet aan de grond te krijgen in Tobago. Het ontwerp van een blijvende kolonie eindigde echter in de Slag bij Rockley Bay in 1677, een van de grootste en belangrijkste zeeslagen van de 17e eeuw. Ga mee op zoek naar deze erfenis in de lezingenreeks: “Van Vlissingen tot Nieuw Walcheren: The Dutch Presence in Tobago & The West Indies".

programma serie lezingen over Tobago

De geschiedenis van Tobago is ongetwijfeld een van de meest bewogen en dramatische van alle eilanden in West-Indië. De strategische ligging van het eiland maakte het een prijs voor Europese landen die strijden om invloed op de Zuid-Amerikaanse kust en de Caribische Zee. Om deze reden werd Tobago in de 17e eeuw en daarna fel bestreden door de Eerste Volkeren, Spanjaarden, Nederlanders, Courlanders (Leten), Fransen en Britten. Als gevolg hiervan vertoont het culturele erfgoed van het eiland een mix van invloeden uit vele hoeken van Europa, verrijkt door First Peoples en overgedragen Afrikaanse tradities.

De lezingenserie is te volgen via Zoom en is in het Engels. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op deze pagina: https://nationaltrust.tt/the-dutch-presence-in-tobago-the-west-indies/