Unieke archeologische vondsten

In het muZEEum te Vlissingen zijn bijzondere archeologische vondsten uit het Scheldekwartier te zien. Verschillende aardewerken schalen, bakken, ander servies en huisraad geven een boeiend beeld over het dagelijks leven van zowel de arme als rijke bewoners uit dit stadsdeel van Vlissingen. Er zijn uiterst zeldzame topstukken te zien zoals een porseleinen bord uit Japan en een faience schaaltje uit Italië. 

uniek Japans bordje - Zeeuws maritiem muZEEum

Ons echte goud

In het Zeeuws maritiem muZEEum ligt een uniek Japans bordje. Het komt uit de grootste en rijkste beerput van de stad Vlissingen; de beerbak achter het huis van Cornelis Lampsins, het stadspaleis dat onderdeel is van het muZEEum.
Voor zover bekend is dit bordje – van rond 1650 – het oudste voorbeeld in Europa van geïmporteerd Japans porselein. Het is een uniek relatiegeschenk, dat als exotisch product de reis naar Nederland maakte. En uiteindelijk niet veel later terechtkomt in de afvalbak van de steenrijke reder Lampsins. De beerput van Lampsins geldt als de grootste, meest elitaire en vondstrijke beerput van Vlissingen.