UNCLE BEACH

Groene boulevard, Oranjemolen

Slag-om-de-Schelde-Uncle-Beach

In de vroege morgen van woensdag 1 november 1944 landden de eerste eenheden van het Vierde Commando met landingsvaartuigen vanuit Breskens in de Vlissingse Slijkhaven,  codenaam Uncle Beach.  Onder hen bevond zich ook de Vlissingse politie-inspecteur H.P.G.J. van Nahuijs. Samen met collega D. Strijland was hij op 20 september 1944 met door hen zelf vervaardigde en van veel valse stempels en handtekeningen voorziene formulieren naar Breskens overgestoken. Zogenaamd om misdadigers op te sporen. De veerboot Vlissingen - Breskens was in die periode verboden voor burgerverkeer.
In werkelijkheid waren zij in het bezit van een grote hoeveelheid strategisch belangrijke informatie over Vlissingen. Pas halverwege oktober 1944 konden zij namens het Vlissingse verzet deze papieren doorspelen aan het geallieerde commando in Zeeuws-Vlaanderen. De geallieerden volgden Van Nahuijs’ advies op om de landing te laten plaatsvinden in de Slijkhaven. Ook na de landing was Van Nahuijs als gids in de hem zo bekende stad van onschatbare waarde voor de geallieerde commando’s. Als waardering is hem later het Britse Military Cross toegekend.  

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.