Paeremessen - ontwerpwedstrijd

Speciaal voor ouders en hun kinderen die iets leuks willen doen in de voorjaarsvakantie, organiseert Zeeuwse Ankers met het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen een paeremessenmiddag op woensdag 21 februari van 13.00 tot 17.00 uur. De rest van de vakantie is er van alles te zien in het muZEEum over dit onderwerp. Ontwerp je eigen paeremes en win een leuke prijs!

17 t/m 25 februari
Paeremessen in het muZEEum
Ontwerpwedstrijd
 

Woensdagmiddag 21 februari 13.00 - 17.00 uur
demonstraties paeremessen snijden
door Janneke Jacobs

paeremessen

Hoewel veel mensen nog zakmessen dragen, zijn ze zelden meer zo mooi als de zakmessen die de boeren en boerenknechten vroeger droegen. Deze paeremessen waren vooral een gebruiksvoorwerp voor allerhande werkzaamheden in het boerenbedrijf, maar zeker ook een pronkstuk. De heften van de messen bestonden uit houtsnijwerk. De messen kregen hun naam omdat er vaak paarden in de afbeeldingen waren verwerkt.
 

Kleurplaten en ontwerpen

Tegenwoordig worden er niet veel paeremessen meer gemaakt en zijn er steeds minder mensen die dit vak nog kunnen uitoefenen. Janneke Jacobs is één van die mensen die paeremessen kan maken en dat doet ze vol passie. Tijdens de paeremessenmiddag vertelt ze je er alles over en laat ze haar gereedschappen en het hout waarmee ze werkt zien. Uit de collectie van het muZEEum worden er een aantal bijzondere mesheften uit het VOC-schip De Rooswijk getoond. Ook kun je afbeeldingen van mesheften kleuren óf er zelf één ontwerpen! De wedstrijd duurt de hele voorjaarsvakantie, en de ontwerpplaten en kleurplaten kun je halen bij het muZEEum en daar ook weer inleveren. Uit de leukste, mooiste, gekste ontwerpen kiezen we een winnaar in de week na de voorjaarsvakantie.

Paeremessenmiddag

De paeremessenmiddag is op woensdag 21 februari van 13:00 tot 17:00 in de Pakhuizen van het muZEEum. Buiten deze speciale middag om is de expositie van de mesheften de hele voorjaarsvakantie te zien. Ook kun je tot en met 25 februari meedoen aan de ontwerpwedstrijd. Kosten: € 10,- voor volwassenen, € 5,- voor kinderen van 4 t/m 17 en gratis voor kinderen jonger dan 4.

Reserveer kaartjes