Oranjemolen

Vlakbij het muZEEum staat de Oranjemolen. In 1944 is dit het strijdtoneel van de Slag om de Schelde, naast D-Day in Normandië een van de belangrijkste gebeurtenissen voor de bevrijding van Nederland.

De Oranjemolen is open op zaterdag 4, zaterdag 11, zaterdag 18 en zaterdag 25 augustus, van 13.00 tot 16.30 uur. Er is dan een gids aanwezig die uw vragen kan beantwoorden. De toegang is gratis.
De molen is ook op aanvraag te boeken als rondleiding.
Vanwege de vochtige omstandigheden in de winter, is de expositie niet te bezoeken van
1 november t/m 31 maart.

Oranjemolen oud

Slag om de Schelde

Eind 1944 maakt Vlissingen voor even onderdeel uit van het internationale strijdtoneel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Antwerpen is al bevrijd maar de Westerschelde is nog in handen van de bezetter. Wil de bevrijder succesvol op kunnen rukken dan moet er bevoorraad worden via Antwerpen. Het is van essentieel belang om de weg er naartoe in handen te hebben.

Enkele van de moeilijkste gevechten uit de Tweede Wereldoorlog volgen. Met amfibische landingen en aanvallen op open terrein. Met vele tienduizenden slachtoffers tot gevolg. Na vijf weken wordt de slag gewonnen door de Canadezen, Polen en Britten van het Canadese 1e leger.

De slag om de Schelde is niet erg bekend. Toch was deze slag, naast D-Day in Normandië zeer bepalend voor het verdere verloop van de bevrijding van Nederland.

In de Oranjemolen wordt de Slag om de Schelde belicht door ooggetuigen van drie partijen: inwoners van de stad Vlissingen, de bevrijders én de bezetters.


Reserveer kaartjes