Oranjemolen

Vlakbij het muZEEum staat de Oranjemolen. In 1944 is dit het strijdtoneel van de Slag om de Schelde, naast D-Day in Normandië een van de belangrijkste gebeurtenissen voor de bevrijding van Nederland.

Op dit moment wordt de expositieruimte van de Oranjemolen verbouwd. De expositie in de Oranjemolen gaat half mei 2019 weer open.
De molen is ook op aanvraag te boeken als rondleiding.

Oranjemolen oud

De Oranjemolen is een korenmolen en voormalige pelmolen. Het is een stellingmolen die in 1699 is beschreven en dus eerder moet zijn gebouwd. Van de 23 stadsmolens in Vlissingen is de Oranjemolen als enige overgebleven. Het is de dichtst bij zee staande molen van Nederland.
Sinds 1968 is de molen eigendom van de gemeente Vlissingen. De molen is gedekt met dakleer en heeft een vlucht van circa 24,50 meter. Sinds 2014 is de molen maalvaardig en wordt hij nog gebruikt om op vrijwillige basis graan te malen.

Slag om de Schelde

Diverse malen heeft de molen te lijden gehad aan oorlogsgeweld. Een kogel afkomstig van de Engelse vloot in 1809 zit nog vast in de zuidwestkant van de molenmuur. Ook zijn er sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden. 

Eind 1944 maakt Vlissingen voor even onderdeel uit van het internationale strijdtoneel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Antwerpen is al bevrijd maar de Westerschelde is nog in handen van de bezetter. Wil de bevrijder succesvol op kunnen rukken dan moet er bevoorraad worden via Antwerpen. Het is van essentieel belang om de weg er naartoe in handen te hebben. 
Enkele van de moeilijkste gevechten uit de Tweede Wereldoorlog volgen. Met amfibische landingen en aanvallen op open terrein. Met vele tienduizenden slachtoffers tot gevolg.

Na vijf weken wordt de slag gewonnen door de Canadezen, Polen en Britten van het Canadese 1e leger.

De slag om de Schelde is niet erg bekend. Toch was deze slag, naast D-Day in Normandië zeer bepalend voor het verdere verloop van de bevrijding van Nederland. In de Oranjemolen wordt de Slag om de Schelde belicht door ooggetuigen van drie partijen: inwoners van de stad Vlissingen, de bevrijders én de bezetters.


Reserveer kaartjes