Ontdek de collectie

Op loopafstand van de zee staat in Vlissingen het Zeeuws maritiem muZEEum. Maak in vier thema's (water, werk, glorie en avontuur) kennis met de grootse maritieme geschiedenis van Zeeland. Michiel de Ruyter speelt een belangrijke rol in het muZEEum. Deze bekende Nederlandse zeeheld kwam namelijk uit Vlissingen. Het museum heeft ook de op een na grootste collecties in Nederland van voorwerpen uit een VOC-schip. Herleef het verleden bij de portretten van Zeeuwse zeehelden, zeegezichten en havengezichten. En vergeet vooral niet het 17e-eeuwse uitkijktorentje te beklimmen en te genieten van het adembenemende uitzicht op zee.

Het muZEEum beheert voor Zeeuwse begrippen een relatief grote collectie, met bijna 20.000 voorwerpen van verschillende eigenaren. De collectie is voornamelijk historisch en maritiem van aard. De zee-archeologische collectie is qua omvang en variëteit één van de belangrijkste in Nederland.

tekening gebouw muZEEum

Topstukken in de collectie zijn onder andere een schilderij van Michiel de Ruyter van de hand van Ferdinand Bol, het schilderij ‘Gezicht op Vlissingen’ van Petrus Segaers, beide uit de zeventiende eeuw, verschillende andere voorwerpen uit de De Ruytercollectie en een vijftiende-eeuwse scheepskist. 
Wij vinden eigenlijk elk object een topstuk. Waarom zouden we ze anders met zoveel zorg en aandacht bewaren in het muZEEum? En achter elk object zit wel een verhaal. Kijk maar eens naar deze objecten.

Collecties

De collecties die het muZEEum beheert zijn van de gemeente Vlissingen, van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, een grote zee-archeologische collectie uit de VOC-tijd van de Staat der Nederlanden, diverse bedrijfshistorische collecties (Schelde KMS, PSD, Olauline, Loodswezen regio Scheldemonden, Waterschap Scheldestromen) en een aantal kunstcollecties (Wim Hofman, Jan Sanders, Leendert van der Pool). De munt- en penningencollectie en de tegelcollectie zijn uniek in Nederland.

Een groot deel van de collectie is te bekijken via www.collectienederland.nl en www.maritiemdigitaal.nl. Het muZEEum is lid van het Maritiem Portal van Nederland www.maritiemportal.nl.


Reserveer kaartjes