Vondsten De Rooswijk naar muZEEum

Het VOC-schip De Rooswijk wordt onderzocht en deels opgegraven. Van 1 juli tot 1 oktober gaat een internationaal team, met Ramsgate (Engeland) als uitvalsbasis, het wrak verder in kaart te brengen en de inventaris veiligstellen voor toekomstige generaties. De intentie is dat het Zeeuws maritiem muZEEum ook de nieuwe vondsten uit De Rooswijk tentoon zal stellen.

brilletje uit De Rooswijk

Minister Bussemaker (OCW) zet met het besluit om het wrak verder op te graven een belangrijke en symbolische stap in het beheer van Nederlands erfgoed overzee. Bussemaker: "Steeds meer komt het besef dat deze sporen van ons maritiem verleden, voor velen onzichtbare resten op de zeebodem, een belangrijk deel zijn van onze identiteit. Scheepswrakken vertellen een verhaal. De twee eeuwen geschiedenis van de VOC maken deel uit van dat verhaal en ons collectieve geheugen, inclusief alles waar wij nog altijd trots op zijn, maar ook waarvoor we ons nu schamen. De archeologische informatie die we uit dit wrak kunnen halen is een unieke tastbare en objectieve bron. Daarmee is deze informatie uitermate waardevol om deze periode in de geschiedenis te duiden."

Partners in het Rooswijkproject

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voert dit project uit met onder andere Historic England. De berging kost in totaal 2 miljoen euro, waarvan een half miljoen is bestemd voor het conserveren van de aan land gebrachte kostbaarheden.

Het Zeeuws maritiem muZEEum stelt nu al een groot aantal objecten afkomstig van de Rooswijk tentoon. Deze zijn naar boven gekomen tijdens een eerdere opgraving in 2005. Het gaat er nu vooral om aan de hand van de vondsten het verhaal te kunnen vertellen over het leven aan boord van De Rooswijk en de zeevaart uit die tijd. De hoop is dat kleding en zeilen nog redelijk zijn bewaard onder het zand.

Met man en muis

De Nederlandse Oost-Indiëvaarder was met een waardevolle lading onderweg naar Indië toen het schip verging met man en muis bij de Goodwin Sands in Kent in januari 1740. Het wrak wordt bedreigd door natuurlijke omstandigheden, zoals stroming en verschuiving van zandlagen, en door duikers die het wrak regelmatig bezoeken. Tijdens een verkennend onderzoek op het wrak in 2016 is dit nog eens extra duidelijk geworden. De Nederlandse en Engelse ministeries van Cultuur hebben besloten om het onderzoek nu met spoed een vervolg te geven.

Tegenwoordig is het wrak van onschatbare waarde voor archeologen om meer te weten te komen over deze tijdsperiode. In totaal zijn zo’n 250 Nederlandse VOC-schepen vergaan, waarvan er slechts een dertigtal zijn gelokaliseerd. Niet eerder werd een VOC-schip op deze schaal wetenschappelijk onderzocht en opgegraven.