Duo Ebano wint prestigieuze prijs

Marco en Paolo (Duo Ebano) hebben op 9 september de prestigieuze eerste prijs gewonnen van de Salieri-Zinetti International Chamber Music Competition in Verona. Zondag 7 oktober treden ze op in de Pakhuizen van het muZEEum (11.30 - 12.30 uur). Reguliere kaarten kosten € 12,50 (€ 10,00 voor het concert en € 2,50 voor het Muzeeum). Museumkaarthouders betalen € 10,00. Reserveren: www.concertenvlissingen.nl/tickets

Duo Ebano

Paolo Gorini, piano en Marco Danesi, klarinet hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie aan het Conservatorio Giuseppe Verdi di Milano en spelen naast het klassiek en romantisch kamermuziekrepertoire ook hedendaagse muziek. Duo Ebano was in januari 2017 de grote winnaar van de Storioni Toonzaal Competitie 2017 en won tevens de Publieksprijs en de Omroep MAX Jong Talent Prijs. Ook waren ze te gast op diverse muziekfestivals in Italië en Nederland. De keuze van de te spelen werken is zeer divers en verrassend met de late 19e eeuwse Franse romanticus Saint-Saens, de eveneens Franse impressionist Debussy, de tot de Amerikaanse modernen behorende Copland en ten slotte de door nazi- en stalinistische censuur en terreur gevormde Poolse Lutoslawski.

C. Saint-Saëns (1835-1921): Clarinet Sonata op.167 in Eb major
Cl. Debussy (1862-1918): Première Rhapsodie
A. Copland (1900-1990): Clarinet Sonata
W. Lutoslawski (1913-1994: Dance Preludes

Marco Danesi vertrok na zijn afstuderen aan het Conservatorium Conservatorio Giuseppe Verdi di Milano voor een jaar naar New York om te studeren aan de Juilliard School bij Charles Neidich. Verschillende ervaringen en uitvoeringen tonen zijn betrokkenheid bij hedendaagse muziek; de frequente samenwerking met componist Gerardo Gozzi in Italië en het Verenigd Koninkrijk inspireerde tot de oprichting van het Ensemble Resilience. Marco soleerde o.a. in het Milano Musica Festival 2016 (“Charme” door Gerard Grisey), in het Impuls Festival 2017 in Graz, en in het Concertgebouw, Amsterdam (Huang Ruo van Chamber Concerto “Yueh Fei”) en in een Europees tournee met het Asko-Schönberg Ensemble.

Paolo Gorini studeerde cum laude af aan het Conservatorium Luca Marenzio in Brescia en kreeg een master in kamermuziek aan het Conservatorium Giuseppe Verdi in Milaan. Hij volgt momenteel een masteropleiding piano gericht op nieuwe muziek. Zijn belangrijkste docenten: vader Gorini, Aldo Ciccolini, Frank Peters en Ralph van Raat. Hij is momenteel de officiële pianist van het Nieuw Ensemble, een nationaal en internationaal toonaangevend ensemble voor hedendaagse muziek. Paolo studeert ook compositie bij Mauro Montalbetti. It’s like… voor stem en piano is geselecteerd en uitgevoerd op het Festival Risonanze 2014 in Triëst. Geometrie di vento voor orkest werd in 2016 in Milaan uitgevoerd door Orchestra I Pomeriggi Musicali.

Duo Ebano
Na vele jaren van vriendschap besloten Paolo Gorini en Marco Danesi een gemeenschappelijk muzikaal experiment aan te gaan door het voor hun bekende klassieke en romantische repetoire te verlaten en deel te nemen aan het Laboratory of Contemporary Music in Milaan, waar ze als Duo Ebano onder andere wereldpremières van hedendaagse muziek uitvoerden tijdens de internationale compositiewedstrijd. Ze speelden op festivals zoals ‘Classical Skyline’ en ‘Suono e Immagine’ en andere internationale festivals (‘Milano Musica’, ‘Milano Classica – palazzina liberty’). In 2015-16 speelde zij in Nederland in verschillende zalen zoals het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Zij wonnen de Podia Klassiek Competitie 2016 en onlangs de Storioni Toonzaal Competitie 2017 (Eerste prijs, Publieksprijs en Omroep MAX Jong Talent prijs) dat heeft geleid tot een live radio optreden vanuit de Spiegelzaal in het Concertgebouw, Amsterdam.
www.duoebano.com