De Kazematten

Wil je De Kazematten bezoeken? Dat kan van april tot eind oktober. Nu zijn ze dicht in verband met het stormseizoen. Op het eerste weekend van april 2019 gaan de deuren van De Kazematten weer open voor bezoekers.

De Kazematten

In de spannende ruimtes van De Kazematten kun je de Kazerat helpen de sleutel op het slot te vinden. Zoek in de vijf gewelven naar aanwijzingen. Speel ondertussen nog even boter-kaas-eieren en sjoel met broden in de voormalige garnizoensbakkerij. Of probeer of jij net zulke goede zandtekeningen kunt maken als de verteller in de filmpjes.

Militair bouwwerk

Een kazemat is een militair bouwwerk dat gebruikt wordt voor verdedigingsdoeleinden tegen vijandelijk vuur. Vaak worden er ook voorraden zoals munitie bewaard. De Kazematten in Vlissingen bestaan uit verschillende ruimtes en hebben diverse functies gehad. Opvallend is dat de originele garnizoensbakkerij na al die jaren nog intact is. Ooit werden hier 4800 broden per etmaal gebakken.
 

De Kazerat

De Kazematten hebben een eeuwenoude bewoner: een rat... De Kazerat heeft alles meegemaakt, van Keizer Karel V tot de Brooddief. Als je goed kijkt kan je de Kazerat ontmoeten.

Kazematten - foto Sam Stegers

Strategisch

De Kazematten uit 1811 liggen op de grens van land en water. Eigenlijk is dit bouwwerk een monument in een monument: Deze kazematten zijn namelijk te vinden in het hart van het Keizersbolwerk, een onderdeel van de Vlissingse vestingwerken uit 1548. Het is niet verwonderlijk dat historische beroemdheden zoals Karel V, Michiel de Ruyter en Napoleon telkens weer voor deze plek kiezen. De strategische ligging ten opzichte van Antwerpen en het diepe vaarwater maken dit tot een bijzondere locatie. Al eeuwenlang een plek van komen en gaan.