Niet te eten: voedsel in kunst

logo KKW kleinNiet te eten: voedsel in de kunst. Dat is het thema van de Kinderkunstweek 2021. En daar kunnen we wel wat mee in het Zeeuws maritiem muZEEum. Niet dat we nu veel schilderijen hebben van eten, maar we kunnen wel heel veel vertellen over wat mensen aten drie- vierhonderd jaar geleden. Hoe we weten wat ze toen aten? Door vondsten in beerputten (afvalputten) van zaden, botjes en schelpen. Door het gebruikte servies aan boord en overgebleven tonnen, flessen (met de wijn er nog in!) of een kaas ingepakt in lood, weten we ook wat ze zoal op een lange zeereis aten en dronken. Onze gidsen vertellen erover in de filmpjes hieronder.

Eten aan boord

Aan boord van een schip op de lange reis naar Indonesië bijvoorbeeld maakte het veel uit of je een matroos was of de kapitein. Niet alleen wat je at was anders, maar ook hoe je het at en waarmee.

Specerijen

Stel je voor: je staat in de keuken en je hebt alleen zout om je eten op smaak te maken. Supersaai! Door de verre reizen in de Gouden Eeuw kwamen er specerijen in de Nederlandse keuken. Niet dat ze meteen wisten wat ze ermee moesten doen, maar het was een begin. Het gebruik van specerijen, koffie en thee was wel alleen voor de allerrijksten. Want waar denk je dat de uitdrukking peperduur vandaan komt?

De rijke en de arme tafel

Wat er op je bord lag, was vroeger nogal afhankelijk van het inkomen van je ouders. Dat is misschien nog wel zo?

Afsluitende opdracht

In een normale wereld, zonder corona, zou je na een rondleiding in het muZEEum van de gidsen een opdracht krijgen: iets om te maken. Maar omdat het nu eenmaal allemaal even anders is, doen we het zo. Met een filmpje dus. We zijn benieuwd!