Knappe koppen in het muZEEum

Het Zeeuws maritiem muZEEum heeft een leuke reeks interessante colleges voor jou georganiseerd. Wist jij dat er Vikingen in Zeeland hebben geleefd? Veldarcheoloog Bram Silkens kan als geen ander hierover vertellen. In het muZEEum kun je veel vondsten zien uit VOC Rooswijk. Martijn Manders vertelt over de duikexpedities. En wie anders dan Tobias van Gent vertelt het verhaal over de bevrijding van Vlissingen: de Slag om de Schelde? Kom ook en laat je verrassen. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Deze tweede reeks begint in september. Schrijf je nu in!

Meisjes bij archeologie

Drie colleges in het najaar

Dit najaar verzorgt de MuseumJeugdUniversiteit in het Zeeuws maritiem muZEEum drie colleges over uiteenlopende onderwerpen:

6 september - Wat? Vikingen in Zeeland?

Een tempelcomplex gewijd aan een inheemse godin. Een rijke vroegmiddeleeuwse nederzetting met begraafplaatsen vol grafgiften. Plunderingen door Vikingen. En een van de weinige ringwalburgen van ons land. In Zeeland? Ja, in Domburg om precies te zijn en op het strand van Oostkapelle. Bram Silkens heeft er een boek over geschreven en – belangrijker – hij kan er heel leuk over vertellen.

Bram Silkens, veldarcheoloog van de Walcherse Archeologische Dienst, studeerde aan de universiteiten van Gent en Leiden

4 oktober - Hoe duik je naar oude schatten?

Precies 280 jaar geleden (op 10 januari 1740) verging het schip De Rooswijk op de Goodwin Sands, voor de kust van Engeland. Het wrak lag lange tijd verscholen onder de golven op de bodem van de zee, verborgen voor iedereen, behalve voor een beperkte groep duikers. Tot nu! Martijn Manders heeft ook gedoken naar de Rooswijk. Welke schatten liggen er na 280 nog op de bodem van de zee? Welke vindt Martijn het meest waardevol? En waarom is het belangrijk dat de vondsten naar de wal worden gebracht?

Martijn Manders, universitair hoofddocent maritieme archeologie Universiteit van Leiden, programmaleider Maritiem Erfgoed Internationaal bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en projectleider van het project #Rooswijk 1740. 

1 november - Hoe werd Vlissingen bevrijd?

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd van de bezetter. De Tweede Wereldoorlog was voorbij. Daar ging heel wat strijd aan vooraf. Zoals de Slag om de Schelde: een heel belangrijk militaire operatie eind oktober, begin november 1944 waardoor de toegang door de Schelde naar Antwerpen weer vrij kwam voor de geallieerden. Maar daar gaat veel leed aan vooraf: ruim vijfduizend soldaten en burgers overleven de slag niet, duizenden raken gewond, hele dorpen en landschappen worden verwoest. Walcheren is een verdronken eiland bij de bevrijding.

Tobias van Gent is historicus, lid van de Tweede Kamer (VVD), docent University College Roosevelt en mede-auteur van het boek Slag om de Schelde 1944.

Alles op een rijtje

Geallieerden landden op Uncle Beach, 1944
kosten € 19,50 voor drie colleges
op zondag 6/9, 4/10 en 1/11 van 11.00 tot 12.00 uur
voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en alleen de kinderen
maximum aantal deelnemers 30
meld je aan via deze link  

 

Schrijf je nu in