Knappe koppen in het muZEEum

Het Zeeuws maritiem muZEEum heeft een leuke reeks interessante colleges voor jou georganiseerd. Kun je leren voor zeeheld? Werkt een zeeschilder op zee? Wrakken in de polder? Hoezo? Nieuwsgierig naar de antwoorden? Kom ook en laat je verrassen. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Deze derde reeks begint in september. Schrijf je nu in!

Meisjes bij archeologie

Drie colleges in het najaar

Dit najaar verzorgt de MuseumJeugdUniversiteit in het Zeeuws maritiem muZEEum drie colleges over uiteenlopende onderwerpen:

12 september - Kun je leren voor zeeheld?

Wist je dat admiraal Michiel de Ruyter is geboren in Vlissingen? Hij was de zoon van een bierdrager, maar wist het te brengen tot admiraal: echt heel bijzonder, zeker in die tijd. Dan kon hij zeker wel erg goed leren en was hij de beste van de klas, denk je misschien. Dat valt nog te bezien. Frits de Ruyter de Wildt is een directe nazaat, dus familie, van Michiel de Ruyter. Hij komt vertellen over de jongensjaren van Michiel, zijn uitvindingen en zijn reizen.

26 september - Werkt een zeeschilder op zee?

Het Zeeuws maritiem muZEEum mag voor een lange tijd zes heel bijzondere schilderijen lenen. Op deze schilderijen is heel veel te zien. Vooral hoe trots mensen in de zeventiende eeuw waren op successen op zee, maar ook de gevaren zoals storm en schipbreuk zijn zichtbaar. De schilderijen zijn heel erg uitvergroot op de muren van het muZEEum, zodat je elke matroos, bootsjongen en kapitein in de ogen kunt kijken. Remmelt Daalder, oud-conservator van het Scheepvaartmuseum, heeft de schilderijen helpen uitzoeken. Hij kent een verhaal achter elk detail, maar het blijft niet bij kijken alleen.

10 oktober - Wrakken in de polder?

Voor de kust van Zeeland liggen heel veel wrakken. Logisch, want de scheepvaart was enorm belangrijk en af en toe ging er wel eens wat mis. Je kent vast wel namen als Roompot en het wrak Ritthem. Maar ken je ook het wrak bij de Oranjemolen en weet je waar het verloren schip van Michiel de Ruyter ligt? Soms zie je scheepsarcheologen aan het werk in de polder. Op het land dus! Waarom? Alice Overmeer, onderwaterarcheoloog, weet er het antwoord op. Ze neemt haar duikpak mee, stukken van een 16de-eeuws scheepswrak én een doosje met vondsten uit een wrak.

Alles op een rijtje

Michiel de Ruyter door striptekenaar Pieter Hogenbirk
kosten € 19,50 voor drie colleges
op zondag 12/9, 26/9 en 10/10 van 11.00 tot 12.00 uur
voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en alleen de kinderen
maximum aantal deelnemers 15
meld je aan via deze link  

 

Schrijf je nu in