Knappe koppen in het muZEEum

Het Zeeuws maritiem muZEEum heeft een leuke reeks interessante colleges voor jou georganiseerd. Wetenschappers vertellen je alles over de waarde van wat anderen zien als rommel. Je leert waar onze vloeken en verwensingen vandaan komen van een hoogleraar. En een filosofe werpt haar licht over de vraag: wat maakt iemand tot slaaf? Kom ook en laat je verrassen. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. De eerste reeks is inmiddels begonnen. Dit najaar komt er een tweede reeks colleges.

Meisjes bij archeologie

Drie colleges in het voorjaar

Dit voorjaar start de MuseumJeugdUniversiteit in het Zeeuws maritiem muZEEum met drie colleges over uiteenlopende onderwerpen:

2 februari - Waarom bewaar je oude spullen?
Een museum beheert collecties. Verzamelingen oude spullen. Soms zelfs kapotte voorwerpen. Vaak zijn het verzamelingen. Maar waarom bewaar je nu het ene voorwerp wel en het andere niet? En wat maakt een verzameling waardevol? Aagje Feldbrugge is archeoloog en conservator archeologische collectie bij het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en zal je hier alles over vertellen.

1 maart - Wat wens je iemand toe als je boos bent?
Een college vol vloeken en verwensingen. Maar wat wens je iemand eigenlijk toe? Ger Rijkers, celbioloog en immunoloog en hoogleraar aan de University College Roosevelt in Middelburg, vertelt je alles over wat je vloeken echt betekenen. Welke ziektes waren er vroeger allemaal? En waarom zijn die er nu niet meer?  

5 april - Wat maakt iemand tot slaaf?
Hoe dachten de kolonisten de handel in andere mensen goed te kunnen praten? En wie waren de moedige strijders voor de afschaffing van slavernij? In deze lezing vertelt Joyce Pijnenburg hoe wetenschap en religie werden gebruikt om andere mensen te onderdrukken. Joyce Pijnenburg is historicus van filosofie en cultuur. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van westerse mystiek en magie en ze vertelt regelmatig over de geschiedenis van tegenstellingen zoals geest en lichaam, wit en zwart en man en vrouw.

Alles op een rijtje

scherven-zoeken-muZEEum
kosten € 19,50 voor drie colleges
op zondag 2/2, 1/3 en 5/4 van 11.00 tot 12.00 uur
voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en alleen de kinderen
maximum aantal deelnemers 40
ouders mogen het muZEEum bezoeken  
meld je aan via deze link  

 

Schrijf je nu in