Knappe koppen in het muZEEum

Het Zeeuws maritiem muZEEum heeft weer een leuke, afwisselende reeks colleges voor je. Met verhalen over de Spanjaarden die uit Vlissingen (en de rest van Nederland) werden verjaagd. Een loods komt vertellen over de gevaarlijke Westerschelde. Tot slot een college over kinderrechten toen en nu. Nieuwsgierig? Kom ook en laat je verrassen. Schrijf je nu in!

Meisjes bij archeologie

Drie colleges in het voorjaar

Komend voorjaar verzorgt de MuseumJeugdUniversiteit in het Zeeuws maritiem muZEEum drie colleges over uiteenlopende onderwerpen:

27 maart - Don Pacheco: waarom moest hij hangen? 

de helm van Don Pacheco

 

 

 

 

In 1572 werd de Spaanse kapitein Don Pacheco opgehangen op het Bellamypark. Vanaf dat jaar is er in Zeeland heel veel gevochten: veldslagen, zeeslagen, belegeringen en bestormingen. De strijd ging vaak tussen watergeuzen en Spaanse soldaten, maar er vochten ook veel gewone burgers mee. Waarom werd er gevochten? Wat is er precies gebeurd in Vlissingen? En waarom zijn de verhalen over een oorlog van bijna 450 jaar geleden nu nog interessant voor ons?  

Raymond Fagel komt erover vertellen. Hij is universitair docent geschiedenis aan de Universiteit Leiden en hij weet bijzonder veel over de contacten tussen Spanje en de Nederlanden in de zestiende eeuw. 

10 april - Wordt een loods zeeziek?

Niels Korte

 

 

 

 

Als een grote zeetanker of een containerschip van de Noordzee naar Antwerpen of Gent wil, mag hij de Westerschelde niet op zonder een loods. De loods moet voorkomen dat het schip vastloopt op één van de vele zandbanken en ondieptes. Wat doet die loods eigenlijk aan boord? Hoe komt hij op zo’n enorm schip op zee? Hoe komt hij er weer af? En wat als er storm is? 

Niels Korte is loods in Vlissingen. Hij heeft antwoord op al jullie vragen. Hij neemt zijn loodsjas mee én spannende beelden. 

24 april - Waar heb jij recht op?

Barbara Oomen

 

 

 

 

Ongeveer een derde van de wereldbevolking is kind. Als kind ben je afhankelijk van je ouders en verzorgers en dat maakt kwetsbaar. Als kind kun je jezelf nog niet goed verdedigen of beschermen. Daarom is het goed dat er kinderrechten zijn. Wat betekent dat voor jou? Zijn er altijd al kinderrechten geweest? 

Prof. dr. Barbara Oomen is hoogleraar sociologie en mensenrechten aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt onder andere aan de University College Roosevelt in Middelburg. 

Alles op een rijtje

kosten € 19,50 voor drie colleges
op zondag 27 maart, 10 en 24 april van 11.00 tot 12.00 uur
voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en alleen de kinderen
maximum aantal deelnemers 30
meld je aan via deze link  

 

Schrijf je nu in