Het muZEEum vernieuwt

Het Zeeuws maritiem muZEEum vernieuwt. Tijdens de verbouwing is het muZEEum gesloten. In de zomer van 2023 opent het muZEEum de deuren weer met een helemaal nieuwe presentatie.

Het muZEEum hoort bij de mooiste musea van Nederland. Maar na twintig jaar is de hoofdpresentatie hard aan vervanging toe. Daar hebben we een prachtig plan voor gemaakt. Een nieuwe presentatie die generaties verbindt met het maritieme verleden én heden van Zeeland. 

Het muZEEum wil een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt. Een plek waar herkenbare persoonlijke belevenissen van zeevaarders centraal staan. Verhalen van toen, maar zeker ook van nu. Een muZEEum waar iedereen de boeiende maritieme geschiedenis van Zeeland kan ervaren. 

afdeling handel in vernieuwd muZEEum - impressie

Verbonden met de wereld

Zeeland is dé provincie van zeevaarders. Vanuit de Zeeuwse havens vertrekken al eeuwenlang schepen naar alle uithoeken van de wereld. Mensen met lef en moed om onbekende werelden te ontdekken. Het verhaal van de bekendste zeevaarder van Nederland, Michiel de Ruyter, is terug te vinden in het muZEEum.

Het Zeeuws maritiem muZEEum laat zien hoe Zeeland en Vlissingen zijn verbonden met de maritieme geschiedenis. Maar ook dat de maritieme bedrijvigheid nog steeds heel belangrijk is voor Zeeland. We zijn nog steeds nauw verbonden met de wereld. En we staan samen voor grote uitdagingen. Daar wil het muZEEum graag een bijdrage aan leveren. 

Het nieuwe muZEEum - impressie interactie zagen voor schepen

Jongeren inspireren

Het muZEEum ziet het als haar missie om nieuwe generaties te inspireren. Om elke dag boeiende verhalen te vertellen over de geschiedenis van de zeevaart. Aan families met kinderen, aan schoolklassen van het basis- en voortgezet onderwijs of aan studenten.  

We vertellen verhalen over avontuurlijke zeereizen, onbekende bestemmingen, successen en tegenslagen. Over winnaars en verliezers. En over gebeurtenissen waar we nu anders naar kijken dan toen.  

uitvaren - spel houd koers - vernieuwd muZEEum - impressie

Ga mee naar zee

Onze droom is dat kinderen ons muZEEum het mooiste museum van Nederland vinden. Nu al wordt het muZEEum hoog gewaardeerd. Maar van de jonge bezoekers mag het nog wel wat interactiever en meer verhalen van verschillende zeevaarders. Daar hebben we naar geluisterd.

Het muZEEum wordt een echt maritiem doe-museum. Met spannende spellen en opdrachten doorloop je de zeereis: hoe bouw je een schip, waar komt de bemanning vandaan, hoe navigeer je veilig het zeegat uit en hoe drijf je handel ver overzee? Dat en veel meer leer je als bezoeker over het leven aan boord.