De restauratie van Michiel en Anna

Woensdag 7 september hebben de portretten van Michiel de Ruyter en Anna van Gelder, zijn vrouw, het muZEEum verlaten. Zij krijgen op dit moment een opknapbeurt door getalenteerde restaurateurs verspreid over heel het land.

Anna schilderij

Beiden de schilderijen en de lijsten van Michiel en Anna worden opgeknapt

De schilderijen en lijsten komen uit de zeventiende eeuw, daarom hebben ze dringend onderhoud nodig. De objecten zijn van grote kunsthistorische waarde; dit komt door de rol die de Ruyter speelde in de Nederlandse geschiedenis en de grote economische en culturele invloed die met die tijd meekwam.

Michiel close-up

Onderzoek

Als voorbereiding op de restauratie heeft De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de afgelopen maanden onderzoek naar de portretten gedaan. Daarbij kan je denken aan onderzoek naar de staat van de objecten, maar ook hoe ze zijn gemaakt en welke technieken er in de zeventiende eeuw gebruikt zijn.

gif rene

Volg het proces!

Dit hele proces wordt voor het publiek gefilmd. Doormiddel van korte afleveringen op ons YouTube kanaal, hier op onze site en de socials, worden vanaf komende maand gedeeld. Bekijk hier alle afleveringen.

 

michiel schilderij

Terug in 2023!

Dit grote restauratieproject duurt maanden en de lijsten en schilderijen van Michiel en Anna zullen naar verwachting voor de opening van het vernieuwde muZEEum in juni hun weg weer terug naar ons gevonden hebben.

Kom jij dan ook snel langs om de kunststukken in hun pracht en praal te bekijken?

logo VR1.png
logo PBC1.png
logo RCE1.png
logo PZ1.png
logo GV1.png