Spreekbeurt over Michiel de Ruyter

Wil je een spreekbeurt over Michiel de Ruyter maken? Wat leuk! Veel informatie over onze zeeheld kun je op deze website vinden. Natuurlijk is het ook handig om zelf een kijkje in het muZEEum te nemen. 

Kom je er nog niet uit, stuur dan een mailtje naar Joke Backx van de afdeling educatie: educatie@muzeeum.nl.

michiel card

Het leven van Michiel de Ruyter

Michiel Adriaenszoon de Ruyter wordt in de Gouden Eeuw redder van het vaderland genoemd. Zijn rol in zeeslagen bepaalt het lot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Bestevaêr, dat ‘beste vadertje’ betekent, is zijn koosnaam, omdat hij zo goed is voor zijn bemanning.

Voor het maken van je spreekbeurt, kun je op deze site informatie vinden over Michiels jeugd, zijn familieleven, zijn eerste jaren op zee en de roemruchte jaren toen hij eigenlijk al met pensioen had willen gaan.

verder lezen

Boeken over onze zeeheld

Internet is natuurlijk heel handig en bijna altijd bereikbaar maar informatie over onze zeeheld kun je ook uit boeken en zelfs uit stripboeken halen! Het stripboek Het geheim van Michiel de Ruyter  van J. Kragt en M. Verhaegen is hier een goed voorbeeld van. Trouwens, ook verkrijgbaar in de muZEEumshop.

Een aanrader, als je van illustraties houdt, is het boek In de naam van De Ruyter. Diepgravend onderzoek naar Michiels Zeeuwse jaren, van Arthur Scheijde uit 2015. Arthur Scheijde is in diverse archieven gedoken, waaronder het Zeeuwse Archief. Hij heeft over Michiels Zeeuwse jaren nieuwe feiten kunnen vinden of oude kunnen ontkrachten. Gemeentearchivaris Ad Tramper heeft het voorwoord geschreven. Dé vuistdikke biografie van Michiel Adriaenszoon de Ruyter is van Ronald Prud'Homme van Reine: Rechterhand van Nederland. Wij hebben de negende, uitgebreide druk uit 2021 gebruikt.

boek gerard brandt

Vind je een boek lezen saai? In 2015 is een film over Michiel de Ruyter uitgekomen, geregisseerd door Roel Reiné met onder andere Frank Lammers, Barry Atsma en Rutger Hauer. Te zien via diverse streamingdiensten en op DVD. In 2021 is zelfs Michiel de Ruyter, de musical  te zien geweest in de Zeeuwse theaters.

Uiteraard beschikt het maritiem muZEEum Vlissingen over een veelzijdige collectie, waar op deze pagina's vaak naar wordt verwezen. Voor deze spreekbeurt is ook gebruik gemaakt van bovenstaande websites en van het Zeeuws Archief, het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief.

Veel verhalen over Michiel zijn gebaseerd op de eerste biografie van predikant Gerard Brandt. Deze biografie is op verzoek van Michiels zoon Engel in 1687 verschenen. Dit is een afbeelding van het exemplaar dat in het muZEEum ligt.