DOVER

Coosje Buskenstraat, Boulevard de Ruyter

Slag-om-de-Schelde-Dover

De strijd om de bevrijding van Vlissingen duurde van 1 tot en met 4 november 1944. Na de landing in de Slijkhaven slaagde het Vierde Commando er in een aantal strategisch belangrijke punten in te nemen, zoals het Bellamypark, omgeving postkantoor Stenenbeer en het Betje Wolffplein. Hier stagneerde de opmars.
De geallieerden wilden via de boulevards de aanval openen op het hoofdkwartier van de Duitsers in Hotel Britannia. Aan de landzijde van het hoofdkwartier stond alles onder water. Bovenaan de oprit van de Coosje Buskenstraat stond een grote bunker met ernaast een zware luchtdoelmitrailleur, een zogenaamde FLAK-vierling. Een forse tankmuur completeerde de verdediging. Vanuit deze versterkte positie controleerden de Duitsers zowel de boulevards als de Coosje Buskenstraat.
Het kostte de geallieerden veel moeite om deze versterking, die de codenaam Dover had gekregen, te veroveren. De commando’s baanden zich met explosieven een weg via de binnenzijde van de huizen aan weerszijden van de oprit. Na een luchtaanval van Engelse Typhoon-jachtbommenwerpers op Dover besloten de Duitsers deze strategisch belangrijke positie over te geven.    

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.