De Brug

Energieweg, Stroomweg of Jaagpad 

Slag-om-de-Schelde-Souburg

Ter voorbereiding op de landing van 1 november 1944 werden belangrijke doelen door de geallieerden bestookt, zoals de Batterij Vrijburg in West-Souburg. Deze zware aanvallen hadden ook tot gevolg dat er honderden ruiten en dakpannen in de omgeving sneuvelden. Nadat de terugtrekkende Duitse troepen de kademuren van de Vlissingse haven hadden opgeblazen, onderging de Souburgse brug hetzelfde lot in de middag van 2 november. De paar ramen in dat deel van Oost-Souburg die heel waren gebleven, vielen alsnog in scherven. Het dorp zat vanaf die dag zonder brug. Een vervangende brug kwam pas in 1947; tot die tijd was er een pontje.

In de vroege morgen van 4 november 1944 viel het havengebied ten westen van Vlissingen in handen van de geallieerden. Langs de oostzijde van het Kanaal door Walcheren trok het 5e bataljon van King’s Own Scottish Borderers richting Middelburg. Bij de inname van Oost-Souburg later op de dag, ondervonden de soldaten weinig weerstand. Er bevonden zich slechts vier Duitsers die zich vrijwillig overgaven.

De opmars aan de westelijke zijde verliep moeizamer en vond pas een dag later plaats.  

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.