Ritthem

Inundatiemonument Ritthem, Weverstraat

Slag-om-de-Schelde-Ritthem

Ritthem heeft het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren gehad. Zo werd het dorp getroffen door een aantal bombardementen. De zwaarste aanval vond plaats op 15 augustus 1943, maar het bombardement op de dijk bij Rammekens op 7 oktober 1944 veroorzaakte problemen op het gehele grondgebied van Ritthem. De geallieerden besloten namelijk het schiereiland Walcheren onder water te zetten om op deze wijze de Duitse verdediging te verzwakken in verband met de geplande invasie. Behalve de dijk bij Rammekens werden ook de dijken bij Westkapelle (3 oktober) en De Nolle (7 oktober) in Vlissingen gebombardeerd. Op 11 oktober volgde de dijk bij Veere. Walcheren liep onder water. Veel huizen en boerderijen spoelden weg of raakten beschadigd. De meeste inwoners moesten evacueren.
Half oktober 1944 waren er nog maar 175 inwoners in Ritthem. De telling op 1 januari 1945 bleef steken op zestig personen. Dit aantal zou nog dalen vanwege de zware storm van 18 op 19 januari 1945. Veel beschadigde huizen en boerderijen stortten alsnog in. In maart 1945 werd opnieuw een telling gehouden. Er werden slechts negentien inwoners in de dorpskern geteld en vijf bewakers in Fort Rammekens.

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.