DUCK

Peperdijk, Scheldekwartier

Slag-om-de-Schelde-Duck

Na de geslaagde landing in de vroege morgen van 1 november 1944 ondervond het Vierde Commando veel tegenstand van de Duitsers. Vanuit diverse geschutsopstellingen werden de geallieerden onder vuur genomen. Vaak moest straat voor straat en soms huis voor huis worden gestreden om verder te komen, schuifelend langs de muren van steegjes en dwars door achtertuintjes. Veel slachtoffers vielen door Duitse sluipschutters. Sommigen zaten achter de patrijspoorten van het in aanbouw zijnde schip nummer 214 op de helling van scheepswerf De Schelde.
De meeste problemen veroorzaakten de Duitse sluipschutters in de vele torenkranen op het uitgebreide werfterrein. Vanuit deze posities beheersten zij een groot deel van de stad. Het waren de bergkanonnen (houwitsers) van het 452e artillerieregiment die uitkomst boden. Vanuit diverse locaties vuurden zij op de houten stuurhuisjes bovenin de Scheldekranen, waar de Duitse sluipschutters zich hadden verschanst. Het werd vergeleken met de roekenjacht. Eén voor één werden ze door de artilleristen uit hun boven de stad uittorenende nesten geschoten.

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.