Dolk van Michiel de Ruyter

De handgreep van deze dolk toont het wapen van Michiel nadat hij in 1660 door de Deense koning verheven was tot baron.

dolk van Michiel de Ruyter

Een zeeman heeft altijd een dolk onder handbereik. Tijdens een storm moet hij razendsnel touwen van zeilen kunnen doorsnijden, de tijd ontbreekt dan om rustig een zeil te ‘reven’. Slaat hij overboord, dan moet hij zich kunnen bevrijden uit touwen waar hij in verstrikt geraakt is. En Michiel moest zijn schip beschermen tegen enterende piraten. Vandaar dat Michiel zijn dolk op de borst draagt, op het tuig waar ook de sabel aan hangt.

Rebus

De handgreep van deze dolk toont het wapen van Michiel nadat hij in 1660 door de Deense koning verheven was tot baron. Van dit wapen wordt wel gezegd, dat het een soort rebus is en de volgende zin uitbeeldt: ‘De Ruiter (ridder te paard) helpt Denemarken (kruis en vlag van Denemarken) te land (kanon met drie kogels) en ter zee (Admiraalsschip)’. Het bijzondere van deze actie in 1660 van de Michiel was namelijk, dat hij voor het eerst in de geschiedenis van zeeslagen, de grens tussen land en zee overschreed, toen hij zijn landingen uitvoerde op het eiland Funen bij de stad Nyborg (info www.deruyter.org).

De makers

De handgreep van de dolk is gesneden door paeremessnijder Frans Dingemanse, www.fransdingemanse.nl, Het lemmet is gesmeed door smid Dennis Führmann, Het ontwerp van het lemmet is van Joost de Munk, De schede van de dolk is voorzien van roggehuid, ter decoratie, gemaakt door leerbewerkster wijlen Nicole Lampe.