DNA van Zeeland in oral history

In veel Zeeuwse musea zijn objecten te zien waarachter een uniek verhaal schuilgaat. Wanneer musea deze verhalen digitaal ontsluiten, brengen ze ‘de verborgen schatten‘ van hun museum naar het publiek toe.
In de serie ’Zeeuws DNA in oral history’ zijn veertien video’s gemaakt die aan de hand van persoonlijke verhalen een indruk geven van de identiteit van de Provincie Zeeland. Het Watersnoodmuseum is deze samenwerking gestart met de andere themamusea in Zeeland: Zeeuws Museum (Middelburg), Bevrijdingsmuseum Zeeland (Nieuwdorp), Industrieel Museum Zeeland (Sas van Gent) en het muZEEum (Vlissingen).

De sleutel

Eén van de verhalen gaat over Thijs Meuldijk. Hij erfde van zijn opa de grote sleutel in een prachtig kistje. Zijn opa had altijd gezegd dat het de sleutel was van de grafkelder van Michiel de Ruyter. En dus zit er maar één ding op: kijken of de sleutel past. Frits de Ruyter de Wildt is erbij. De sleutel is te zien in het muZEEum.

De Willem Ruys

Als jonge jongen ging Ad van den Burgh werken op de Willem Ruys; een luxe cruiseschip dat jaren eerder was gebouwd op de Scheldewerf in Vlissingen. Voor Ad een tijd om nooit meer te vergeten.

De Scheldestaking

Als oud-medewerkers van de Koninklijke Schelde in Vlissingen vonden Peter Feij en Herbert Sepers het onrechtvaardig dat het hoge geplaatste personeel een salarisverhoging kreeg en zij niet. Anderen waren het met hen eens. En dus brak er een wilde staking uit in 1980.

Alle veertien filmpjes zien?