Hotel Britannia

Boulevard Evertsen, voormalig Hotel Britannia

Slag-om-de-Schelde-Britannia

Na twee dagen van hevige straatgevechten was Hotel Britannia het volgende doel. De Duitsers hadden er hun hoofdkwartier gevestigd en daarom het gebouw tot een bijna onneembare vesting omgebouwd. Het was omgeven door vele bunkers, geschutsopstellingen en loopgraven. Een bijkomend probleem voor de geallieerden vormde het water. Omdat het gebouw niet via de boulevards kon worden benaderd, moest de aanval vanuit de landzijde worden ingezet. Vanwege de inundatie stond dit gebied onder water.
In de vroege morgen van 3 november 1944 werd de aanval geopend. De geallieerden moesten vaak tot hun schouders door het ijskoude water waden. Na een hevige strijd, waarbij Hotel Britannia in brand raakte, gaven de Duitsers zich over.
Victor Bellinger, soldaat bij het 452e Artillerie Regiment, ontfermde zich over de Duitse Reichsflagge die na de inname van het hoofdkwartier kon worden gestreken. Toen het regiment in 1945 na de capitulatie van Duitsland terugkeerde naar Engeland, nam Bellinger het dundoek als oorlogssouvenir mee naar huis. In 2001 besloot hij de vlag aan het Gemeentearchief Vlissingen te schenken.

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.