Breskens

Het bombardement van Breskens

Slag-om-de-Schelde-haven-Breskens

In een poging de terugtrekkende Duitse troepen de pas af te snijden, wordt op 11 september 1944 omstreeks half vier in de namiddag Breskens gebombardeerd. De geallieerden willen de Duitse verdedigingswerken en de haven in het dorp vernietigen, maar treffen ook de bebouwde kom. Vooral gebieden rond de straten Steenoven en Papendrecht worden zwaar getroffen. Ongeveer 200 van de circa 3300 inwoners verliezen bij dit bombardement het leven. Het is daarmee relatief gezien het zwaarst getroffen dorp van Nederland.
De bekende oud-Feyenoorder Willem van Hanegem, ‘de Kromme’, is nog een baby als het bombardement plaatsvindt. In een poging om het leven van baby Ben De Pauw te redden, verliest vader Jacobus ‘Lo’ van Hanegem het leven. Ook Willems broer Izaäk, komt bij het bombardement om het leven. Na de oorlog trekt Willem met zijn moeder naar Utrecht, waar hij opgroeit.
Op de Algemene Begraafplaats staat een herdenkingsmonument. Een ander monument staat aan de Steenoven, vlakbij het ouderlijke huis van Willem van Hanegem op Papendrecht 7.

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.