BRAEMAR

Hoek Bellamypark/Nieuwstraat

Slag-om-de-Schelde-Braemar

William Harvey had de nodige gevechtshandelingen achter de rug toen hij met het Vierde Commando in de vroege morgen van 1 november 1944 bij de Slijkhaven in Vlissingen aan land kwam. In 1941 streed hij op de Noorse Lofoten en nam in juni 1944 deel aan de strijd in Normandië. In de tussentijd was hij in het huwelijk getreden. Zijn beste vriend Alex MacAulay was zowel getuige bij zijn huwelijk als bij de dramatische gebeurtenis op Braemar, de codenaam voor het Bellamypark.
Toen de soldaten van Troop 3 opdracht kregen vanuit de Nieuwstraat het Bellamypark over te steken, stonden William en Alex klaar om gezamenlijk de oversteek te wagen. “Blijf jij maar hier”, zei William tegen zijn vriend, “Ik heb een beter wapen”. Hij kwam niet ver. Geraakt door Duits mitrailleurvuur stierf William, 28 jaar jong. Aanvankelijk werd hij in Biervliet begraven maar later is hij overgebracht naar Bergen op Zoom.
Zijn zoon Bill heeft zijn vader nooit gekend. Hij werd geboren in februari 1945. Hij bezoekt Vlissingen regelmatig en onthulde op 1 november 2014, precies zeventig jaar later, een plaquette ter herinnering aan zijn vader. 

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.