BEXHILL

Betje Wolfplein

Slag-om-de-Schelde-Bexhill

Het Betje Wolffplein was op woensdag 1 november 1944 een belangrijk doel van de geallieerde commando’s die in de vroege morgen in de Vlissingse slijkhaven (Uncle Beach) waren geland. Het was een kruispunt waar vier straten op uitkwamen: de Coosje Buskenstraat, de Badhuisstraat, de Aagje Dekenstraat en de Walstraat. Om te voorkomen dat de Duitsers via deze routes versterkingen konden aanvoeren, was controle over dit kruispunt essentieel. Het kostte de geallieerden veel moeite om dit belangrijke kruispunt te behouden vanwege Duits vuur vanuit de zogenaamde Naereboutbunker, op de kop van de Coosje Buskenstraat en een bunker aan de Kommedijk. Ook werd het kruispunt onder vuur gehouden door sluipschutters in de torenkranen van scheepswerf De Schelde.
Patrick Churchill, een Britse radioman die voor de Franse eenheid van het Vierde Commando de communicatie moest verzorgen, zat hierdoor 24 uur vast in het hoekpand aan de westzijde van het Betje Wolffplein waarin toen drogisterij De Vijzel was gevestigd. Op Uncle Beach ligt een steen met daarop een gedicht van Patrick Churchill ter nagedachtenis aan de strijd in Vlissingen.

logo SodS met rand

Operatie Infatuate - buitenexpositie

Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapotgebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan. Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren.
De geallieerden trekken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad. De opzet van de buitenexpositie Infatuate I, Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd.
Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. De route is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de gemeente Vlissingen, gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.