350 jaar Tocht naar Chatham

Van 3 juni tot en met 1 oktober 2017 presenteert het muZEEum de tentoonstelling 350 jaar Tocht naar Chatham in de Pakhuizen. Tijdens de expositie zijn er interactieve spellen te spelen zoals het Chatham-kwartet met alle hoofdrolspelers. Een journaal van De Ruyter en de Chathambrief aan Evertsen worden uitgelegd aan de hand van het handschrift van De Ruyter: kan jij lezen wat er staat?

350 jaar Tocht naar Chatham
3 juni t/m 1 oktober 2017

tentoonstelling ter nagedachtenis van
de overwinning op de Engelsen, 350 jaar geleden

i.s.m. het Rijksmuseum, Arthur Scheijde e.a.

Tocht naar Chatham in beeld

In juni is het 350 jaar geleden dat de Nederlandse marine een tocht ondernam naar het Engelse Chatham. Deze spectaculaire aanval op de Engelse scheepswerven en oorlogsvloot is een van de bekendste wapenfeiten van Michiel de Ruyter. De aanval leidde tot het einde van de Tweede Engels-Nederlandse oorlog.

Grappig genoeg vieren de Engelsen hun nederlaag van 350 jaar geleden groots, sámen met de Nederlanders. Door The Dutch Raid of Raid on the Medway waren ze gedwongen veel van hun schepen opnieuw te bouwen. Daar kwam een heel sterke vloot uit voort, die het Verenigd Koninkrijk veel overwinningen bracht. Vandaar.

Het Ministerie van Defensie maakte deze inleiding, waarbij het model van de Zeven Provinciën een rol speelt. Natuurlijk is dat model ook te zien op de expositie.

Nieuwe tentoonstelling

Vanaf juni vinden er in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland diverse activiteiten en tentoonstellingen plaats die aandacht geven aan deze historische gebeurtenis. Het muZEEum maakt daar deel van uit. Van 3 juni tot en met 1 oktober 2017 presenteert het muZEEum de tentoonstelling 350 jaar Tocht naar Chatham in de Pakhuizen.
 

In de expositie zijn onder meer scheepsmodellen te zien van de Zeven Provinciën (hetzelfde model had een rol in de speelfilm Michiel de Ruyter) en de Walcheren. Daarnaast wordt doorlopend een animatiefilm getoond, waarin de ‘slag’ aan de hand van een schilderij in het Rijksmuseum is te volgen. Verder vertonen we visuals van de nieuwe strip over de Tocht, de spiegels (het versierde achterdeel van een boot) van de Royal Charles en de Zeven Provinciën. 


Ten Strijde! NPO over Chatham

De Tocht naar Chatham in 1667 is een van de meest legendarische zeeslagen uit onze vaderlandse geschiedenis. Een aanslag op de Engelse marine, in het hol van de leeuw. Een klinkende overwinning. Maar toch zijn er een paar dingen onduidelijk. Was Michiel de Ruyter wel het genie achter deze gewaagde actie of was het iemand anders? En dan is het nog de vraag of je een ketting überhaupt kunt doorvaren. Jort en Pieter Jan gaan in deze reportage in het programma Ten Strijde (NPO) onderzoeken wat er nou echt gebeurd is. Hoe het plan ontstond, wie de winnaars en de verliezers waren. En hoe een zeeslag in de zeventiende eeuw in zijn werk ging.


The Surrender of the Royal Prince 1666 Jan de Quelery

Boek Jan de Quelery

Op vrijdag 2 juni wordt in het Zeeuws maritiem muZEEum het boek Cannons and Sails van Jan de Quelery gepresenteerd. Het boek bevat grote platen van de zes grote zeeslagen die Michiel de Ruyter ondernam tegen de Engelsen tussen 1660 en 1673.
Het boek Cannons and Sails is het resultaat van tien jaar werk. Het toont ook details van de schilderijen en bespreekt de techniek van de schepen. Bovendien wordt in het boek de historische context van de zeeslagen belicht, geschreven door Graddy van Boven, mede-auteur en conservator van het Marinemuseum in Den Helder.
Een aantal reproducties van schilderijen van Jan de Quelery, die betrekking hebben op de tocht die Michiel de Ruyter ondernam naar Chatham in 1667, is te zien in het Zeeuws maritiem muZEEum in het kader van de expositie 350 jaar Tocht naar Chatham. 

Reserveer kaartjes