In het muZEEum ontdekt en ervaart u het maritieme heden en verleden van Zeeland in vier thema’s: Water, Werk, Glorie en Avontuur.

Water heeft Zeeland gevormd. Het water bracht ook Werk, toen en nu. Scheepswerven, beloodsing, verbindingen tussen eilanden realiseren en natuurlijk de bescherming van het land tegen het water. Werk had Glorie als gevolg: Zeeland bracht beroemde admiraals voort zoals Michiel de Ruyter. Het Avontuur werd omarmd door de Zeeuwen. Ze maakten spannende ontdekkingsreizen, voerden oorlog en haalden met gevaar voor eigen leven drenkelingen uit zee. In het muZEEum kunt u een kijkje nemen in het verleden maar ook in het heden van maritiem Zeeland, op locaties waar u anders nooit komt. Altijd al willen weten hoe superjachten gebouwd worden? Waarom Belgische loodsboten sneller waren dan de Nederlandse? Hoe Jacob Roggeveen Paaseiland ontdekte? Kom dan naar het muZEEum. 

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter werd geboren in Vlissingen. Hij trad op jonge leeftijd in dienst bij Cornelis Lampsins, de eigenaar van het Lampsinshuis, nu onderdeel van het muZEEum. In dit Lampsinshuis liggen de voetsporen van Michiel de Ruyter en dat is tegenwoordig nog te zien. Er is een uitgebreide collectie over De Ruyter aanwezig. 

Onderwaterschatten

De zee is gevaarlijk en schipbreuk ligt op de loer. Door de eeuwen heen zijn er veel schepen vergaan, soms met man en muis en tot de verbeelding sprekende schatten aan boord. Enkele van die schatten zijn uiteindelijk teruggevonden. In het muZEEum is bijvoorbeeld de berging en de schatten van het Vliegend Hert (ook wel ’t Vliegend Hart) te zien, een VOC-schip dat in 1735 tragisch aan haar einde kwam. Ook meer recente scheepswrakken spreken tot de verbeelding in het muZEEum: Stoomschip de Whimbrel zonk in de jaren twintig en spreekt nu tot de verbeelding aan een metershoge wand. 

Havens

Het havengebied van Vlissingen vormt samen met de haven van Terneuzen Zeeland Seaports. Zeeland Seaports telt ongeveer 250 bedrijven en behoort tot één van de snelst groeiende havengebieden van Europa. De bedrijven in dit gebied, met name actief in logistiek en industrie, zijn met elkaar verantwoordelijk voor bijna 20% van de werkgelegenheid in de Provincie Zeeland. De geschiedenis van het havengebied gaat ver terug. Al in de 13e eeuw werd er in de haven van Vlissingen gehandeld in huiden, zout, haring, teer en wol. In het muZEEum vindt u van alles terug over deze geschiedenis. In de zomermaanden worden er door het muZEEum, samen met Zeeland Seaports en de VVV regelmatig vaartochten naar het havengebied georganiseerd. Meer informatie over de havens vindt u bij www.zeelandseaports.nl.