U vindt het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen, het maritieme bolwerk van Zeeland, met zijn boulevards, havens en scheepsbouw. Enorme containerschepen passeren rakelings de wandelaars op de boulevard. Vlissingen is de enigste stad in Nederland met een historisch hart direct aan zee. Het muZEEum bevindt zich in dat historische hart, tegenover de jachthaven. Voor meer informatie over deze historische stad aan zee kijkt u op www.vlissingen.nl.

De Kazematten

De Kazematten uit 1811 liggen op de grens van land en water. Eigenlijk is dit bouwwerk een monument in een monument: Deze kazematten zijn namelijk te vinden in het hart van het Keizersbolwerk, een onderdeel van de Vlissingse vestingwerken uit 1548. Het is niet verwonderlijk dat historische beroemdheden zoals Karel V, Michiel de Ruyter, Napoleon of Rommel (WO II) telkens weer voor deze plek kozen. De strategische ligging ten opzichte van Antwerpen en het diepe vaarwater maken dit tot een bijzondere locatie. Al eeuwenlang een plek van komen en gaan. Bijzondere films van een zandtekenares, interessante objecten en prachtige animaties vormen een schitterende presentatie in een indrukwekkende ruimte die ervoor zorgt dat het weinig moeite kost om in gedachten in de voetsporen van Karel V, Michiel de Ruyter of Napoleon te treden.

Een kazemat is een militair bouwwerk dat gebruikt wordt voor verdedigingsdoeleinden tegen vijandelijk vuur. Vaak worden er ook voorraden zoals munitie bewaard. De Kazematten in Vlissingen bestaan uit verschillende ruimtes die diverse functies hebben gehad. Opvallend is dat de originele garnizoensbakkerij na al die jaren nog intact is. Ooit werden hier 4800 broden per etmaal gebakken.

In het muZEEum kunt u toegangskaarten voor De Kazematten kopen.

De Oranjemolen

Eind 1944 maakt Vlissingen onderdeel uit van het internationale strijdtoneel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Antwerpen is al bevrijd maar de Westerschelde is nog in vijandige handen. Daarom wordt in oktober 1944 de Slag om de Schelde gestreden. Na vijf weken is de slag gewonnen door de geallieerden. Er zijn vele tienduizende doden te betreuren. De geallieerden komen aan wal bij de Oranjemolen. Nu is hier een herdenkingsgebied ingericht. In de Oranjemolen is een expositie te zien over deze slag en de gevolgen voor de stad Vlissingen en haar inwoners. Een bezoek aan de molen is alleen mogelijk als begeleid bezoek vanuit het muZEEum. Op vrijdag is de molen ook open en toegankelijk.

Kaarten voor het begeleide bezoek aan De Oranjemolen zijn verkrijgbaar bij het muZEEum.