Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het muZEEum. Moderne architectuur verbindt monumentale panden uit de 16e, 17e, 18e en 21ste eeuw op bijzondere wijze met elkaar. Niet voor niets kreeg het muZEEum in het verleden al nominaties voor onder andere de Bouwfonds Award.

Lampsinshuis

Het schitterend gerestaureerde Lampsinshuis vormt het hart van het muZEEum. Dit voormalige stadspaleisje uit de Gouden Eeuw werd gebouwd in 1641 in opdracht van de gebroeders Lampsins. Het pand werd opgetrokken in een nieuw opkomende bouwstijl; het Hollands Classicisme. Het Lampsinshuis is één van de eerste en meest duidelijke voorbeelden van deze bouwstijl in heel Zeeland. U ziet duidelijke overeenkomsten met bijvoorbeeld Het Paleis op de Dam in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag, ook voorbeelden van het Hollands Classicisme. Uniek aan het Lampsinshuis is het 17e eeuwse uitkijktorentje. Eeuwen geleden zag Cornelis Lampsins hier zijn schepen vertrekken naar of aankomen uit verre oorden. Nu kunt u er genieten van een adembenemend uitzicht op zee.

 

Moderne architektuur

In 2002 werd begonnen met de bouw van het huidige Zeeuws maritiem muZEEum, naar een ontwerp van Rijksgebouwendienstarchitect Marc van Roosmalen. Nieuwbouw vormde de sleutel om meer ruimte te krijgen én om de diverse monumentale panden met elkaar te verbinden. En hoe! Een gewelvenkelder met originele waterput, een 8 meter hoge wand van huidplaten, afkomstig van een in de jaren 30 gezonken schip, een verticale vijver in de benedentuin. Kortom, het contrast tussen oud en nieuw levert een spannend en uniek geheel op, waarin het maritieme heden en verleden van Vlissingen en Zeeland tot zijn recht komt.
 

 

 

 

 

 

Trouwen in het muZEEum
Trouwen in het muZEEum Trouwen met zicht op zee? De prachtige Pronkzaal in het muZEEum is beschikbaar! meer…
Zaalhuur
Zaalhuur Relaties ontvangen? Vergaderen in een inspirerende, historische omgeving met uitzicht op zee? Een lezing? Trouwen? Een receptie? Dan zijn de prachtige zalen in het muZEEum de perfecte plek voor u! meer…