In juni is het 350 jaar geleden dat de Nederlandse marine een tocht ondernam naar het Engelse Chatham. Deze spectaculaire aanval op de Engelse scheepswerven en oorlogsvloot is een van de bekendste wapenfeiten van Michiel de Ruyter. De aanval leidde tot het einde van de Tweede Engels-Nederlandse oorlog.

Grappig genoeg vieren de Engelsen hun nederlaag van 350 jaar geleden groots, sámen met de Nederlanders. Door The Dutch Raid of Raid on the Medway waren ze gedwongen veel van hun schepen opnieuw te bouwen. Daar kwam een heel sterke vloot uit voort, die het Verenigd Koninkrijk veel overwinningen bracht. Vandaar.

Vanaf juni vinden er in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland diverse activiteiten en tentoonstellingen plaats die aandacht geven aan deze historische gebeurtenis. Het muZEEum maakt daar deel van uit.

Expositie 350 jaar Tocht naar Chatham

Van 2 juni tot en met 1 oktober 2017 presenteert het muZEEum de tentoonstelling 350 jaar Tocht naar Chatham in de Pakhuizen.

Tijdens de expositie zijn er interactieve spellen te spelen zoals het Chatham-kwartet waarin alle hoofdrolspelers terugkomen. Een journaal van De Ruyter en de Chathambrief aan Evertsen worden uitgelegd aan de hand van het handschrift van De Ruyter: kunt u lezen wat er staat?

In de expositie zijn onder meer scheepsmodellen te zien van de Zeven Provinciën (hetzelfde model had een rol in de speelfilm Michiel de Ruyter) en de Walcheren. Daarnaast wordt doorlopend een animatiefilm getoond, waarin de ‘slag’ aan de hand van een schilderij in het Rijksmuseum is te volgen. Verder vertonen we visuals van de nieuwe strip over de Tocht, de spiegels (het versierde achterdeel van een boot) van de Royal Charles en de Zeven Provinciën. 

Boekpresentatie Jan de Quelery

Ook op vrijdag 2 juni wordt in het Zeeuws maritiem muZEEum het boek Cannons and Sails van Jan de Quelery gepresenteerd. Het boek bevat grote platen van de zes grote zeeslagen die Michiel de Ruyter ondernam tegen de Engelsen tussen 1660 en 1673.
Het boek Cannons and Sails is het resultaat van tien jaar werk. Het bevat niet alleen grote platen op A3-formaat van de schilderijen die Jan de Quelery heeft gemaakt van de zes zeeslagen van Michiel de Ruyter tussen 1660 en 1673 ondernam tegen de Engelsen. Het toont ook details van de schilderijen en bespreekt de techniek van de schepen. Bovendien wordt in het boek de historische context van de zeeslagen belicht, geschreven door Graddy van Boven, mede-auteur en conservator van het Marinemuseum in Den Helder.
Het boek is te koop voor € 39,75 via uitgeverij Dokmar (www.dokmar.com), in verschillende boekhandels en in de museumwinkel van het Zeeuws maritiem muZEEum.
Een aantal reproducties van schilderijen van Jan de Quelery, die betrekking hebben op de tocht die Michiel de Ruyter ondernam naar Chatham in 1667, is te zien in het Zeeuws maritiem muZEEum in het kader van de expositie 350 jaar Tocht naar Chatham.